palladas.gr | Ορθοπαιδικός Χειρουργός | Ειδικός Τραυματολόγος - Παιδοορθοπεδικός | Ηράκλειο

ΣΑΡΚΩΜΑ EWING

ΣΑΡΚΩΜΑ  EWING


Τι είναι το σάρκωμα Ewing ?

Το σάρκωμα Ewing είναι ένας κακοήθης όγκος , αποτελεί την πιο κακοήθη μορφή νεοπλάσματος των οστών. Ο όγκος αυτός  μπορεί να εμφανιστεί σε  οστά ή σε μαλακούς ιστούς. Οι πιο συχνές θέσεις εμφάνισης του  σαρκώματος  Ewing είναι τα οστά της λεκάνης , του μηρού, καθώς και στον κορμό του σώματος.

Σε τι ηλικίες εμφανίζεται το σάρκωμα Ewing?

Οι ηλικίες αιχμής για εμφάνιση σαρκώματος Εwing  είναι μεταξύ 10 και 20, αλλά μικρότερες ή μεγαλύτερες ηλικίες μπορούν επίσης να νοσήσουν .
Η εμφάνιση του σαρκώματος Ewing  συνδέεται  κατά κάποιο τρόπο με τις περιόδους ταχείας ανάπτυξης του σώματος (εφηβεία) , με μέσο όρο εμφάνισης τις ηλικίες 14-15 έτη.
Ωστόσο, το σάρκωμα Ewing παραμένει ένας εξαιρετικά σπάνιος όγκος σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού, και δεν υπάρχει επιπλέον λόγος ανησυχίας στους ταχέως αναπτυσσόμενους εφήβους.


Σε ποια οστά εμφανίζεται συχνότερα το σάρκωμα Ewing?
Ποια είναι τα συμπτώματα του σαρκώματος Ewing?

Τα συμπτώματα της σαρκώματος  Ewing ποικίλουν από άτομο σε άτομο και ανάλογα με την τοποθεσία και το μέγεθος του όγκου.
Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι πόνος οίδημα (διόγκωση) και  ευαισθησία στην πάσχουσα περιοχή.
Ο πόνος μπορεί να είναι πολύ έντονος  όταν ο όγκος βρίσκεται κοντά σε νεύρα, όπως στην λεκάνη, ιερό οστό, ή σπονδυλική στήλη. Η διόγκωση είναι συχνότερη όταν θίγονται τα μακριά  οστά των άνω ή κάτω άκρων.

Πως διαγιγνώσκετε το σάρκωμα Ewing?

Εάν  υπάρχει υποψία για όγκο σε κάποιο οστό ο  γιατρός θα κάνει μια πλήρη ιατρική εξέταση.
Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια εξέταση αίματος γιατί οι οστικοί όγκοι  συσχετίζονται με αυξημένα επίπεδα ορισμένων ενζύμων στο αίμα.
Ο γιατρός μπορεί να συστήσει επίσης ακτινογραφίες  και άλλες τομογραφίες των οστών όπως MRI (Μαγνητική τομογραφία) και C/T (Αξονική Τομογραφία) .
Σε περίπτωση ευρέσεως κάποιου όγκου θα διενεργηθεί βιοψία (αφαίρεση ενός δείγματος του όγκου).
 Ένας παθολογοανατόμος  στη συνέχεια θα εξετάσει τα κύτταρα για να διαπιστώσει αν είναι καρκινικά, και αν ναι, τι είδος καρκίνου είναι.

Η καθυστερημένη διάγνωση έχει επίπτωση στην  πρόγνωση ?

Δυστυχώς η καθυστερημένη διάγνωση του σαρκώματος  Ewing είναι εξαιρετικά συχνή, για διάφορους λόγους.
Συνήθως η καθυστέρηση οφείλεται :
-  Είτε στην καθυστερημένη επίσκεψη στον γιατρό λόγο μη πρώιμης εμφάνισης των συμπτωμάτων ή  χαμηλής έντασης των συμπτωμάτων ( τα πρώτα συμπτώματα που βιώνουν οι περισσότεροι ασθενείς είναι ένας ακαθόριστος, χαμηλής έντασης  πόνος, ο οποίος σταδιακά γίνεται όλο και πιο σοβαρός  και επίμονος ). Η μέση διάρκεια εμφάνισης των συμπτωμάτων είναι 20 εβδομάδες και ειδικά σε  ασθενείς με όγκους στη λεκάνη δεν είναι ασυνήθιστο η καθυστερημένη εμφάνιση των συμπτωμάτων  να είναι  ένα χρόνο ή περισσότερο.
- Είτε σε  λάθος διάγνωση .
Πολλές φορές έχουμε άτυπη εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Αναφέρω ένα παράδειγμα: Αγόρι ηλικίας 12 ετών παραπονείται για πόνο στο ΑΡ γόνατο περίπου 6 μήνες, επισκέπτεται ορθοπαιδικό , γίνεται ακτινογραφία στο γόνατο (ακόμα και MRI), δεν αναγνωρίζεται κάποια παθολογία, κα ο γιατρός αποφασίζει ότι είναι πόνοι ανάπτυξης. Μετά από ένα μήνα επισκέπτεται άλλο γιατρό, με τα ίδια συμπτώματα και σε μια πιο προσεκτική κλινική εξέταση ο γιατρός ανακαλύπτει ότι  ο πόνος αντανακλάται στο γόνατο από το μηριαίο οστό, μετά από  ακτινογραφία του μηριαίου οστού και αιματολογικές εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι το παιδί είχε σάρκωμα Ewing.Σε έρευνα της Αμερικάνικης Ορθοπαιδικής εταιρίας  διαπιστώθηκε ότι περίπου σε 25% των ασθενών με σάρκωμα Ewing  έγινε ακτινογραφία σε λάθος μέρος του σώματος λόγο αντανάκλασης του πόνου από άλλο σημείο.
Κανείς δεν έχει ποτέ αποδείξει ότι μια πραγματική καθυστέρηση στη διάγνωση έχει επηρεάσει άμεσα την πρόγνωση στο  σάρκωμα Ewing.

Ποια η θεραπεία του σαρκώματος Ewing?

Το σάρκωμα Ewing είναι συνήθως ευαίσθητο στη χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.
Οι σύγχρονες θεραπείες βασίζονται σε χημειοθεραπεία σε συνδυασμό με τοπική θεραπεία (χειρουργική αφαίρεση του όγκου ή / και ακτινοθεραπεία στον κύριο όγκο).

Η χημειοθεραπεία δίνεται για να εξολοθρεύσει  τα κακοήθη κύτταρα, όπως και στο να συρρικνώσει τον όγκο.  Γενικά χορηγείται πριν και μετά την τοπική θεραπεία.
Η επιλογή της τοπικής θεραπείας  θα εξαρτηθεί από το μέγεθος και τη θέση του όγκου, εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί ή όχι, και άλλους ατομικούς παράγοντες.
Λόγω της προόδου της  χειρουργικής  ( limp-salvage) και την συνειδητοποίηση των προβλημάτων που συνδέονται με την ακτινοθεραπεία, η χειρουργική επέμβαση είναι ο πιο συχνός τύπος τοπικής θεραπείας.
 Η ακτινοθεραπεία συνήθως επιφυλάσσεται για όγκους που είναι δύσκολο να επιτευχθεί χειρουργική αφαίρεση αυτών  ή βρίσκονται σε θέσεις που σχετίζονται με πολλές  χειρουργικές επιπλοκές (π.χ. σπονδυλική στήλη, λεκάνη και το κρανίο). Μερικές φορές ακτινοθεραπεία δίνεται και σε συνδυασμό μετά από την χειρουργική αφαίρεση του όγκου, ιδίως μετά περιορισμένου εύρους εκτομές.

Ποιες οι πιθανότητες ανάρρωσης  ?

Συνολικά, οι πιθανότητες ανάρρωσης (πρόγνωση) για το σάρκωμα Ewing ,έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία  χρόνια λόγο της  ανάπτυξης  της σύγχρονης χημειοθεραπείας.
Η πιθανότητα της ανάρρωσης θα εξαρτηθεί από :
• Εάν ο όγκος  έχει εξαπλωθεί,
• Το μέγεθος του όγκου,
• Την τοποθεσία,
• Τη γενική υγεία του ατόμου

 

Τα άρθρα της ιστοσελίδας έχουν σκοπό την πληροφόρηση και μόνο. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποκαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική πληροφόρηση, διάγνωση και θεραπεία. Θα πρέπει να διαβάζετε τα άρθρα προσεκτικά και να αξιολογήσετε τις πληροφορίες πάντοτε με την βοήθεια του θεράποντα ιατρού σας.

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: Αρχική